Hoogglanzende toplaag voor beelden van Belgisch hardsteen

Ik heb een oplossing gevonden voor het bekende ‘vergrijzen’ van beelden van Belgisch hardsteen. Mensen die zo’n beeld in de tuin hebben staan kennen het probleem; onder invloed van zon en regen bleekt het uit van hoogglanzend zwart naar dof grijs.

Wat ik gedaan heb:

Eerst schuur ik het beeld weer op tot korrel 800 (dwz 800 schuurpartikeltjes per cm2 op de drager van het schuurmedium) .  Dan maak ik de werkplaats goed stofvrij door er water te vernevelen; het zwevende stof valt dan naar beneden. Vervolgens spuit ik het beeld met een keiharde laag glasheldere en UV-bestendige kunsthars. 3-4 lagen met een tussentijdse droogperiode van niet meer dan 8 minuten.
Zie het resultaat hieronder:

 Dit was dus het vergrijsde oppervlak vóór behandeling

'Broken Hearted Queen' Vergrijsd-close

En dit was na het aanbrengen van de kunsthars

'Broken Hearted Queen' Hoogglans-close

 En dit is ‘Broken Hearted Queen’ in al haar hoogglanzende glorie

'Broken Hearted Queen' Hoogglans-groot

Ook leuk: Eerder had ik dit procedé al uitgeprobeerd op ‘le Couple’/’het Koppel’. De Glanslaag blijft. en is volkomen ongevoelig voor externe invloeden.