Mijn 3D schilderijen…… of kleurige bas-reliefs. Hoe doe ik het.

Even een berichtje over de werkwijze voor deze kleurige constructies;

Wat ik doe is uitgaan van blokken Ytong, of cellenbeton. Dat is een soort sponsachtige, zachte kunstmatige steen die opmerkelijk licht van gewicht is. Voor steen dan. Het is dus mogelijk om als het ware een beeldhouwwerk te maken dat aan de muur kan hangen….

Dit is er bijvoorbeeld één

Colors in 3D-2

Natuurlijk moet er nog wel wat gebeuren voor dit ook feitelijk hangt. Ik maak eerst de grijze achtergrond-bak van hout.   Dat geeft stevigheid – uiteindelijk weegt zo’n kunstwerk nog wel een kilo of tien- en wat extra diepte door het opstaande randje.

Daarna maak ik de compositie in nog ongekleurde steen. Dat is een hoop pas-en-meetwerk en vaak moet je je fantasie gebruiken om je voor te stellen hoe het er uiteindelijk uit gaat zien. De kleurkeuze die pas later zal komen heeft immers ook consequenties voor de maat en vorm van de stenen.

Vervolgens schuur ik de scherpe randjes glad en rond, ik plamuur de blokken, en spuit ze tot wel vier lagen met hoogglanzende autolak in spetterende primaire kleuren. Het effect doet nogal denken aan glazuur.

Tot slot wordt de compositie opnieuw samengevoegd en met houtlijm vastgekleefd op de achtergrond. Dan zeker een nacht liggend laten drogen, anders dondert de hele boel omlaag zodra je het ophangt.

Soms zit het verschil in een geslaagd stuk in de details; Deze was bijvoorbeeld nogal saai:

Colors in 3D-3 (voor de aanpassing)

Maar door hem alleen maar een kwartslag te draaien en er twee witte blokken aan toe te voegen is hij opeens heel goed gelukt…..

Colors in 3D-3 (na de aanpassing)