Expositie in Galerie ‘Eleven11’ in Beringen ( Bij Hasselt) vanaf 27 september 2014

Vanaf 27 september 2014 doe ik mee aan zes kunst-events gedurende een half jaar in
Galerie ‘Eleven11’ in Beringen ( Bij Hasselt). De events gaan volgens thema .
Verdere bezichtiging is op afspraak: info@eleven11.be

"Broken hearted queen " Gepolijst tot korrel 1500,  behandeld tegen weersinvloeden met hooglanzend kunsthars.  Maat: 25-17-86 cm €2660,-

“Broken hearted queen “
Gepolijst tot korrel 1500, behandeld tegen weersinvloeden met hooglanzend kunsthars. Maat: 25-17-86 cm €2660,-

Opening van de tentoonstelling in Rochehaut

Zaterdag 3 mei was de officiële opening van mijn expositie in Galerie ‘ La Potèle’, rue du Palis 5, Rochehaut, België.
Het zag er goed uit, en het was een prima opkomst waarbij vooral onze Waalse vrienden kwamen genieten van kunst, lekkere hapjes en prima wijnen. De expositie loopt nog tot 2 juni, ik ben open van zaterdag tot en met maandag van 14.00 tot 19.00 uur.

 

Tentoonstelling in Rochehaut

Hier is dan de poster van mijn tentoonstelling in Rochehaut, een deelgemeente van Bouillon, België. Ik sta tussen zaterdag 3 mei en maandag 2 juni 2014 elke zaterdag, zondag en maandag in deze mooie galerie. De officiële opening is zaterdag 3 mei om vijf uur. En wees niet bang: er wordt meer Nederlands en Vlaams gesproken dan je zo zuidelijk in België zou verwachten.

Exhibition in Rochehaut, Belgium 3 May - 2 June 2014

Exhibition in Rochehaut, Belgium 3 May – 2 June 2014

Zie: de PDF-versie:  Rochehaut 2014

Mijn 3D schilderijen…… of kleurige bas-reliefs. Hoe doe ik het.

Even een berichtje over de werkwijze voor deze kleurige constructies;

Wat ik doe is uitgaan van blokken Ytong, of cellenbeton. Dat is een soort sponsachtige, zachte kunstmatige steen die opmerkelijk licht van gewicht is. Voor steen dan. Het is dus mogelijk om als het ware een beeldhouwwerk te maken dat aan de muur kan hangen….

Dit is er bijvoorbeeld één

Colors in 3D-2

Natuurlijk moet er nog wel wat gebeuren voor dit ook feitelijk hangt. Ik maak eerst de grijze achtergrond-bak van hout.   Dat geeft stevigheid – uiteindelijk weegt zo’n kunstwerk nog wel een kilo of tien- en wat extra diepte door het opstaande randje.

Daarna maak ik de compositie in nog ongekleurde steen. Dat is een hoop pas-en-meetwerk en vaak moet je je fantasie gebruiken om je voor te stellen hoe het er uiteindelijk uit gaat zien. De kleurkeuze die pas later zal komen heeft immers ook consequenties voor de maat en vorm van de stenen.

Vervolgens schuur ik de scherpe randjes glad en rond, ik plamuur de blokken, en spuit ze tot wel vier lagen met hoogglanzende autolak in spetterende primaire kleuren. Het effect doet nogal denken aan glazuur.

Tot slot wordt de compositie opnieuw samengevoegd en met houtlijm vastgekleefd op de achtergrond. Dan zeker een nacht liggend laten drogen, anders dondert de hele boel omlaag zodra je het ophangt.

Soms zit het verschil in een geslaagd stuk in de details; Deze was bijvoorbeeld nogal saai:

Colors in 3D-3 (voor de aanpassing)

Maar door hem alleen maar een kwartslag te draaien en er twee witte blokken aan toe te voegen is hij opeens heel goed gelukt…..

Colors in 3D-3 (na de aanpassing)

 

Hoogglanzende toplaag voor beelden van Belgisch hardsteen

Ik heb een oplossing gevonden voor het bekende ‘vergrijzen’ van beelden van Belgisch hardsteen. Mensen die zo’n beeld in de tuin hebben staan kennen het probleem; onder invloed van zon en regen bleekt het uit van hoogglanzend zwart naar dof grijs.

Wat ik gedaan heb:

Eerst schuur ik het beeld weer op tot korrel 800 (dwz 800 schuurpartikeltjes per cm2 op de drager van het schuurmedium) .  Dan maak ik de werkplaats goed stofvrij door er water te vernevelen; het zwevende stof valt dan naar beneden. Vervolgens spuit ik het beeld met een keiharde laag glasheldere en UV-bestendige kunsthars. 3-4 lagen met een tussentijdse droogperiode van niet meer dan 8 minuten.
Zie het resultaat hieronder:

 Dit was dus het vergrijsde oppervlak vóór behandeling

'Broken Hearted Queen' Vergrijsd-close

En dit was na het aanbrengen van de kunsthars

'Broken Hearted Queen' Hoogglans-close

 En dit is ‘Broken Hearted Queen’ in al haar hoogglanzende glorie

'Broken Hearted Queen' Hoogglans-groot

Ook leuk: Eerder had ik dit procedé al uitgeprobeerd op ‘le Couple’/’het Koppel’. De Glanslaag blijft. en is volkomen ongevoelig voor externe invloeden.

De levering van ‘Harmonica’

Teun van Staveren had in het beeldhouwweekend van eind juli een fantastisch beeld gemaakt, dat ik maandag 10 september opgehaald heb in Antwerpen. Daar staat het bedrijf dat de werkstukken voorziet van een keihard koper- of tinlaagje. Teun had gekozen voor tin en het resultaat was spectaculair:

De aflevering; op de stoep bij Teun

De aflevering; op de stoep bij Teun

Teun zette zijn nieuwe beeld meteen in zijn tuin en mailde me later die dag deze fraaie fotos:

In de tuin van Teun van staveren

In de tuin van Teun van staveren

De zon zal op dit beeld een prachtig schaduwspel maken

De zon zal op dit beeld een prachtig schaduwspel maken