Wie ben ik

Mijn naam is Thijs Westerbeek van Eerten. Ik ben geboren in 1960, en beeldhouwer. Ik werk in steen, van de zachtste tot de hardste soorten. Maar ook in Ytong, kunststeen, dat ik vervolgens laat metaliseren. Beeldhouwen is mijn werk, deels ook mijn inkomen, maar
Thijs Westerbeek aan het beeldhouwen bovenal mijn passie. Die liefde voor het vak kreeg ik al als puber. Tijdens een ‘knutselcursus’ werd ik al gegrepen door beeldhouwen, maar dat  verwaterde weer door latere studie en werk. Bij de eerste echte tentoonstelling die ik in Amsterdam organiseerde had ik min of meer voor de grap prijzen op de beelden geplakt. Maar ik verkocht prima! Toen sloeg helemaal de vlam in de pan…. Ik ben voor het grootste deel autodidactisch als het om beeldhouwen gaat, zeker wat betreft ‘vormtaal’. Als het gaat om technische vaardigheden en materiaalkennis heb ik veel te danken aan mijn leraar Dirk van de Velde, die tot mijn grote spijt nu niet meer lesgeeft. Inspiratiebronnen zijn voor mij de grote moderne beeldhouwers van de 20ste eeuw: Henry Moore, Barbara Hepworth, Brancusi en Pompon. Natuurlijk zal ik nooit vervallen in imitatie.

Thijs aan het werk met de Cubic MadonnaVan 2012 tot en met 2021 heb ik ook beeldhouwweekendcursussen in de Belgische Ardennen gegeven. Ik liet mijn leerlingen dan werken in het zeer zachte Ytong, zodat ze aan het eind van het weekend hun werkstuk klaar hadden. Indien gewenst kregen de beelden daarna een laagje koper of tin, wat ze verfraait, maar ook onverwoestbaar maakt.